Maak kennis met de Veluwe

Door de Ligging op zowel de Veluwe als aan het Veluwemeer staat de gemeente Nunspeet bekend om haar grote diversiteit in flora en fauna.

Prachtige bossen met oude bomen en Veluws wild, purperen heidevelden, vogelrijke gebieden aan het water, een rokende zandverstuiving, kortom één van de mooiste gebieden om te ontdekken te voet, met de fiets of te paard.

Historie gemeente Nunspeet

Aangenomen wordt dat Nunspeet afkomstig is van Nuwenspete, dit betekent zoiets als “nieuwe ontginning”. De tegenhanger hiervan is de naam voor het dorp Elspeet, dat eveneens in de gemeente Nunspeet ligt, Elspeet betekent zoiets als “oude ontginning”.

“Nuwenspete” leeft voort in de naam van de plaatselijke Heemkundige Vereniging Nuwenspete. Nunspeet is een enkdorp. Een enkdorp, esdorp of brinkdorp is één van de dorpsvormen aan de rand van de zandgronden in Nederland, over het algemeen onstaan in de hoge middeleeuwen. Nunspeet is ontstaan op de grens van het bos en water ( Zuiderzee). Het onderste deel van de toren van de dorpskerk dateert uit het begin van de zestiende eeuw, maar ten minste 200 jaar eerder heeft er op die plaats een kerk gestaan. Buoten deze kerktoren en enkele boederijen in het buitengebied, waarvan sommige uit de 18e eeuw stammen, is het dorp in haar huidige vorm feitelijk onstaan vanaf midden van de 19e eeuw. Al vanaf voor het jaar 1000 behoorde Nunspeet tot de gemeente Ermelo. Ermelo en het grondgebied van de huidige gemeenten Harderwijk en Nunspeet vielen samen binnen dezelfde kerkelijke indeling. N a het jaar 100 wordt schoutsambt Ermelo voor het eerst in bestuurlijke zin genoemd. Elspeet en Vierhouten hoorden toen nog bij schoutsambt Barneveld. De ‘scholt’ of ‘schout’ werd benoemd door het gewestelijke bestuur. Deze man had veel macht, hij was de hoofd van politie én hulpofficier van Justitie én deurwaarder. Ook was hij verantwoordelijk voor de wegen en bruggen en deed hij alles wat tegnwoordig een notaris doet.